10 ползи от реденето на пъзели за деца и възрастни

Всички знаем, че реденето на пъзели развива не само способността за концентрация, но има и благоприятен ефект върху развитието на паметта, интелигентността и изобретателността. Има много изследвания, които доказват огромните практически ползи от редене на пъзели. В тази статия сме събрали 10 от тях.

# 1. Развиват паметта.
Пъзелите са чудесна тренировка за мозъка. Процесът на редене на пъзели помага за укрепване на съществуващите връзки между клетките на мозъка, а също така насърчава производството на нови. Този синтез има благоприятен ефект върху скоростта на мисленето и психичните процеси.

# 2. Развиват способност за справяне с нестандартни задачи.
При редене на пъзели за деца по време на ранното детство и юношеството мозъкът развива способност да се справя с нестандартни задачи.

# 3. Развиват фината моторика.
Пъзелите за деца се състоят обикновено до 260 части, така че развиват двигателните умения на пръстите. С течение на времето движенията на детето ще станат по-точни, което ще му помогне да се научи да пише по-лесно, в сравнение с връстниците си.

# 4. Развиват умението за обработване с големи количества информация.
При реденето на пъзели за възрастни се развива способността за решаване на сложни проблеми, за справяне с големи количества информация.

# 5. Развиват краткосрочната памет.
Пъзелите са полезни за развиване на краткосрочна памет. Тя е тази, която помага да се свържат фрагментите на пъзела в едно цяло, да се направи връзката между отделните елементи и цялата картина, и да се определи кои елементи се комбинират помежду си.

# 6. Осигуряват пълна работа на всички отдели на мозъка.
Научните изследвания показват, че целият процес по редене на пъзели изисква синхронната работа на отделни части на мозъка. Процесът включва логика, творческо мислене, способност за обобщаване и анализ. Само ако частите на мозъка работят в унисон, те могат да решат проблема възможно най-бързо и ефективно.

# 7. Отлично средство за медитация.
Сред многобройните ползи от реденето на пъзели, на едно е от челните места е, че те са уникален начин за медитация. Пъзелите помагат да се отпуснете, облекчават стреса и Ви разсейват се от ежедневните проблеми. Доказано е, че реденето на пъзели и намирането на решения поставя мозъка в медитативно състояние.
Медитацията е полезна за развиване на умения за управление на стреса и подобряване на собствената ви производителност. Той помага да се поддържа позитивно отношение и да се подобри самочувствието.

# 8. Повишават производството на допамин.
Реденето на пъзели съществено помага на мозъка в производството на допамин, който изпълнява функциите на невротрансмитер. Когато мозъкът работи над решения на подобни задачи, именно производството на домапин му позволява той да се справи с тях. Тези невротрансмитери увеличават способността за концентрация, оптимизма, увереността и съсредоточеността. Именно поради производството на допамин, ние изпитваме силно желание да продължим разгадаването на пъзела, дори когато то изглежда изключително трудно.

# 9. Развиват изобретателността.
При редене на пъзели 1000 части и повече, се тренира мозъка, който в повечето случаи работи по метода проба – грешка, и търси различни направления за решаването на проблема. Разбира се, не само изобретателността и пространственото мислене определят способността да се сглобяват пъзели 1000 части. Определено се изискват концентрация, методичност, постоянство, упоритост и търпение, за да завършите започнатото!

# 10. Осигуряват чувство за удовлетвореност.
Последните наблюдения показват, че хората, които са перфекционисти по природа, изпитват особена тръпка от реденето на големи пъзели, защото перфектното съвпадение на правилно намерени фрагменти, свързани в едно цяло, създава усещане за пълно съвършенство – състояние, към което се стреми всеки уважаващ себе си перфекционист. И това е несравнимо усещане – да прекараш дланта си върху изцяло нареден пъзел, да усетиш всеки един елемент от картината! По време на ентусиазираното свързване на части в едно цяло много активно се обучават и развиват всички изброени по-горе качества, които са толкова необходими в други области на живота, включително и в работата. Това означава, че Вашата професионална стойност нараства с всеки нареден пъзел!

Това бяха нашите 10 ползи от реденето на пъзели за деца и възрастни! Ще се радваме да споделите Вашите впечатления как реденето на пъзели се е отразило на Вашите качества, чувства и начин на живот? Усещате ли промяната? Ако – да, каква е тя?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *