10 съвета за редене на пъзели

Реденето на пъзели може да бъде едно много приятно преживяване за хората запалени по това занимание, както и една доста пипкава задача за други, които тепърва навлизат в този свят на многото частички за сглабяне. 🧩 Независимо от коя група хора сте, винаги може да получите начален тласък или съвет, за да превърнете следващото редене в още по-приятно занимание.

Ами да започваме, няма време за губене, защото всяко парченце е важно. 👇

# 1. Обособете си достатъчно широко пространство, където ще редите и разположите пъзела. В началото може да започнете на по-малко пространство, но площта на сглобените вече части постепенно ще нараства и пренасянето им след това ще става все по-трудно. Би било чудесно ако имате килимче за редене на пъзели или по-голяма дъска, които биха улеснили пренасянето, но ако нямате такива, работа може да свърши дори парче фазер вместо килимче/дъска или по-широка маса.

*Aко пъзелът е много голям – 2000+ парченца, го разделете на няколко части и го редете поетапно.

# 2. Запознайте се в детайли с картината, която ще редите. Дали е пейзаж, фигура или нещо абстрактно, препоръчваме да огледате и набeлежите основните му компоненти. Така те ще изпъкнат в съзнанието ви и ще се подготвите за това, кето ви очаква. Някои пъзел любители не обичат да поглеждат повторно картината, която редят и я запаметяват от първия път. Ако обаче сте от другия тип уверете се също, че не сте напълнили капака на пъзела с части и той винаги ще е на разположение, решите ли да погледнете картината за подсказка.

*Пример какво набелязахме при реденето на „Символите на Трявна“.

# 3. Организирайте парченцата. Изсипете всички парченца от торбичката по възможност в кутия, за да не загубите някое и започнете да ги сортирате. Най-лесно се открояват парченцата от рамката на пъзела, които са гладки от едната страна, както и 4-те ъгълчета, които имат по две гладки страни. Намирайки тях може да ги поставите на основата и мислено да рамкирате целия пъзел. Останалите парченца сортирайте по цветове и шарки. На първо време набележете само основните шарки и направете няколко купчинки, в последствие, когато започнете да редите съответната шарка, във всяка купчинка ще разграничите съответните цветове и техните нюанси на подкупчинки.

*Еквивалентна на тази тактика е да сортирате определена група и да започнете да редите нея, когато няма какво повече да добавите, да организирате следваща шарка и така поетапно да редувате сортиране – подреждане – сортиране – подреждане и т.н.

# 4. Наредете рамката. Дори да не откриете всички крайни парченца, започнете със сглабянето на рамката. Там където има пропуск на парченце, то със сигурност ще излезе по-лесно на по-късен етап. С нареждането на рамката имате стабилна основа, която да надграждате във всички посоки.

# 5. От тук нататък редете по шарка. Набележете си първия компонент от вътрешността на картината, който искате да наредите. Обикновено той е най-изпъкващият. Вземете само парченцата с неговата шарка и започнете с тези, които са най-близки. Лека полека този първи компонент ще започне да оживява и да се разраства с всяко следващо парченце. Когато не може да добавите повече елементчета, набележети си следващ компонент и повторете стъпката.

# 6. Сменяйте обекта на редене достатъчно често. Не оставяйте прекалено много време над един обект, където не може да добавите повече парченца. Така умът ви ще се освежава и по-лесно ще настройвате съзнанието си да забелязва нови елементчета, които да отиват на точното си място.

# 7. Съединявайте отделните обекти. Когато имате вече няколко наредени различни обекта обърнете внимание дали някои от тях вече не биха могли да се свържат и да образуват заедно по-голяма цялост от картината. Много често неволно се случва да редим два съседни компонента и да не забележим, че ако ги съединим, те ще си паснат перфектно. Освен това обединявайки ги, визуално по-голяма част от картината ще е готова, а това действа много мотивиращо, защото ни приближава към финалния резултат.

# 8. Проба-грешка. Понякога идва момент, когато трудността на картината е прекално голяма и така да се каже зацикляме и имаме чувството, че сме в омагьосан кръг – пробваме и нито едно парченце не пасва. Ако стигнете такъв етап и е много много трудно да продължите, сортирайте елементчетата по форма (с 0/1/2/3/4 изпъкнали крайчета) и просто пробвайте всяко едно от тях на „проблемната“ позиция. Обикновено това се налага, когато редим прекалено еднообразен участък и са ни останали не много голям брой парченца. Разбира се, ако сте в по-начален етап, тази стратегия ще ви изгуби прекалено много време и тогава по-добре преминете към друг обект за редене.

# 9. Не забравяйте да редите пъзели с настроение и удоволствие. Усетите ли нотка изнервеност или прекалено нетърпение, по-силно от нормалното, оставете пъзела на страна, разсейте се и се върнете, когато ви хване отново крастата „само още едно парченце“.

# 10. И за финал, ако наистина това е вашата страст, не спирайте да предизвиквате себе си с нови пъзели. Избирайте разнообразни картини. Колкото повече редите, толкова повече опит трупате и развивате своя нюх, съобразителност, комбинативност и търпение. Със сигурност ще ставате по-добри с всеки следващ пъзел, а също така и по-бързи. Това от своя страна пък може да ви предизвика да участвате и в някое от нашите състезания.

Това бяха нашите 10 съвета при започване на редене на нов пъзел. Ще се радваме да споделите и вашите съвети, да чуем коя е любимата ви част от процеса или пък как сте развили своите умения.

За още по-голямо улеснение в следващото видео онагледяваме 10-те съвета и на практика! Приятно гледане! 🎥

Надяваме се тази статия да ви е била полезна. Не забравяйте да тествате своите умения и с някой от нашите пъзели, които предлагат разнообразни и красиви родни картини. Само до края на месеца може да се възползвате и от – 10% намаление за всяка нова поръчка, като приложите код за отстъпка: SAVETI.

Поздрави и до следващия път! 🧩🧩🧩

2 responses to “10 съвета за редене на пъзели

  1. Никога не започвам от рамката! Започвам от светлите цветове, защото те се открояват на фона на тъмните и не могат да се сгрешат! Постепенно минавам на по-тъмни парченца, те могат да се объркат като нюанси, но пък вече са останали значително по-малко на брой парченца, така че се случват нещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *