🔥 Грабни любим пъзел или аксесоар с до 30% намаление
⏳ Възползвай се до 3 март

00

дни

00

час.

00

мин.

00

сек.

10 съвета за редене на пъзели

Реденето на пъзели може да бъде едно много приятно преживяване за хората запалени по това занимание, както и една доста пипкава задача за други, които тепърва навлизат в този свят на многото частички за сглабяне. 🧩 Независимо от коя група хора сте, винаги може да получите начален тласък или съвет, за да превърнете следващото редене в още по-приятно занимание.

Ами да започваме, няма време за губене, защото всяко парченце е важно. 👇

# 1. Обособете си достатъчно широко пространство, където ще редите и разположите пъзела. В началото може да започнете на по-малко пространство, но площта на сглобените вече части постепенно ще нараства и пренасянето им след това ще става все по-трудно. Би било чудесно ако имате килимче за редене на пъзели или по-голяма дъска, които биха улеснили пренасянето, но ако нямате такива, работа може да свърши дори парче фазер вместо килимче/дъска или по-широка маса.

*Aко пъзелът е много голям – 2000+ парченца, го разделете на няколко части и го редете поетапно.

# 2. Запознайте се в детайли с картината, която ще редите. Дали е пейзаж, фигура или нещо абстрактно, препоръчваме да огледате и набeлежите основните му компоненти. Така те ще изпъкнат в съзнанието ви и ще се подготвите за това, кето ви очаква. Някои пъзел любители не обичат да поглеждат повторно картината, която редят и я запаметяват от първия път. Ако обаче сте от другия тип уверете се също, че не сте напълнили капака на пъзела с части и той винаги ще е на разположение, решите ли да погледнете картината за подсказка.

*Пример какво набелязахме при реденето на „Символите на Трявна“.

# 3. Организирайте парченцата. Изсипете всички парченца от торбичката по възможност в кутия, за да не загубите някое и започнете да ги сортирате. Най-лесно се открояват парченцата от рамката на пъзела, които са гладки от едната страна, както и 4-те ъгълчета, които имат по две гладки страни. Намирайки тях може да ги поставите на основата и мислено да рамкирате целия пъзел. Останалите парченца сортирайте по цветове и шарки. На първо време набележете само основните шарки и направете няколко купчинки, в последствие, когато започнете да редите съответната шарка, във всяка купчинка ще разграничите съответните цветове и техните нюанси на подкупчинки.

*Еквивалентна на тази тактика е да сортирате определена група и да започнете да редите нея, когато няма какво повече да добавите, да организирате следваща шарка и така поетапно да редувате сортиране – подреждане – сортиране – подреждане и т.н.

# 4. Наредете рамката. Дори да не откриете всички крайни парченца, започнете със сглабянето на рамката. Там където има пропуск на парченце, то със сигурност ще излезе по-лесно на по-късен етап. С нареждането на рамката имате стабилна основа, която да надграждате във всички посоки.

# 5. От тук нататък редете по шарка. Набележете си първия компонент от вътрешността на картината, който искате да наредите. Обикновено той е най-изпъкващият. Вземете само парченцата с неговата шарка и започнете с тези, които са най-близки. Лека полека този първи компонент ще започне да оживява и да се разраства с всяко следващо парченце. Когато не може да добавите повече елементчета, набележети си следващ компонент и повторете стъпката.

# 6. Сменяйте обекта на редене достатъчно често. Не оставяйте прекалено много време над един обект, където не може да добавите повече парченца. Така умът ви ще се освежава и по-лесно ще настройвате съзнанието си да забелязва нови елементчета, които да отиват на точното си място.

# 7. Съединявайте отделните обекти. Когато имате вече няколко наредени различни обекта обърнете внимание дали някои от тях вече не биха могли да се свържат и да образуват заедно по-голяма цялост от картината. Много често неволно се случва да редим два съседни компонента и да не забележим, че ако ги съединим, те ще си паснат перфектно. Освен това обединявайки ги, визуално по-голяма част от картината ще е готова, а това действа много мотивиращо, защото ни приближава към финалния резултат.

# 8. Проба-грешка. Понякога идва момент, когато трудността на картината е прекално голяма и така да се каже зацикляме и имаме чувството, че сме в омагьосан кръг – пробваме и нито едно парченце не пасва. Ако стигнете такъв етап и е много много трудно да продължите, сортирайте елементчетата по форма (с 0/1/2/3/4 изпъкнали крайчета) и просто пробвайте всяко едно от тях на „проблемната“ позиция. Обикновено това се налага, когато редим прекалено еднообразен участък и са ни останали не много голям брой парченца. Разбира се, ако сте в по-начален етап, тази стратегия ще ви изгуби прекалено много време и тогава по-добре преминете към друг обект за редене.

# 9. Не забравяйте да редите пъзели с настроение и удоволствие. Усетите ли нотка изнервеност или прекалено нетърпение, по-силно от нормалното, оставете пъзела на страна, разсейте се и се върнете, когато ви хване отново крастата „само още едно парченце“.

# 10. И за финал, ако наистина това е вашата страст, не спирайте да предизвиквате себе си с нови пъзели. Избирайте разнообразни картини. Колкото повече редите, толкова повече опит трупате и развивате своя нюх, съобразителност, комбинативност и търпение. Със сигурност ще ставате по-добри с всеки следващ пъзел, а също така и по-бързи. Това от своя страна пък може да ви предизвика да участвате и в някое от нашите състезания.

Това бяха нашите 10 съвета при започване на редене на нов пъзел. Ще се радваме да споделите и вашите съвети, да чуем коя е любимата ви част от процеса или пък как сте развили своите умения.

За още по-голямо улеснение в следващото видео онагледяваме 10-те съвета и на практика! Приятно гледане! 🎥

Надяваме се тази статия да ви е била полезна. Не забравяйте да тествате своите умения и с някой от нашите пъзели, които предлагат разнообразни и красиви родни картини. Само до края на месеца може да се възползвате и от – 10% намаление за всяка нова поръчка, като приложите код за отстъпка: SAVETI.

Поздрави и до следващия път! 🧩🧩🧩

One response to “10 съвета за редене на пъзели

  1. Никога не започвам от рамката! Започвам от светлите цветове, защото те се открояват на фона на тъмните и не могат да се сгрешат! Постепенно минавам на по-тъмни парченца, те могат да се объркат като нюанси, но пък вече са останали значително по-малко на брой парченца, така че се случват нещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *