141 години Шипченска епопея с нареждане на „Величието на Шипка“

След първото състезание по нареждане на Роден Пъзел във Варна със сигурност знаехме, че искаме да организираме и следващо. Ако сте присъствали, може би си спомняте незабравимите емоции от него, а ако не – ще ви припомним, че нашите усмихнати победителки поставиха абсолютен рекорд като наредиха „Величието на Шипка“ за 2ч.35мин. Тази емоция толкова ни зареди, че отдавна си мислим кога пак ще направим състезание.

И така с много желание и малко късмет ето, че получихме покана от организаторите на Национално честване Шипченска епопея да вземем участие в тържествата по повод 141 години от героичните боеве на връх Свети Никола. Нямаше съмнение, че ще се включим, а докато уточнявахме детайлите с организторите, ние всъщност отново обикаляхме из Родината и това допълнително ни зареди с идеи под каква форма ще е най-добре да бъде нашето участие.

Пъзелът „Величието на Шипка“ заслужено беше в центъра на събитията. Когато разбрахме, че тържеството ще бъде и на прекрасно място навън сред природата решихме, че това е идеално място за първото ни състезание навън.

Парка с мечето, град Габрово

Датата бе 21-ви Август, слънчев летен ден, а мястото бе парка с мечето в град Габрово, познат на малки и пораснали вече деца, символ на града. Участието в състезанието бе напълно безплатно, като единствено броя на местата бе ограничен. Ние пристигнахме час преди официалното откриване на събитията предвидено за 16:30 часа. 6 прекрасни масички разположени симетрично около красива цветна градина в парка ни очакваха и от тук беше наш ред да се заемем с останалата подредба.

Масичките са подготвени и чакат да посрещнат своите състезатели

Поставихме нашия пътуващ сглобен пъзел начело, за да покажем колко красива картина се разкрива щом „Величието на Шипка“ бъде нареден. Минути след като го поставихме започнаха да се спират деца и възрастни и да питат какво предстои. След като бяхме готови да посрещнем състезателите имахме малко време да огледаме и останалите екипи из парка, които подготвяха всички други празнични инициативи – рисуване, сглобяване, моделиране и още много. Получихме и по една официална тениска, за да се почувстваме още по-силно част от организаторите на празника.

Ето ни и нас 🙂

Откриването на тържествата, посветени на 141 години от Шипченската епопея се превърна в истински празник за свободата. Областният управител, инициатор на тази инициатива, приветства всички официални лица, жители и гости на града, дошли да се включат в мероприятието под мотото „С поглед към Шипка“. Водещата обяви началото на всички празнични инициативи и даде „Старт“ на нашето пъзел приключение.

Нашите участници нямаха търпение да разопаковат кутиите и се впуснаха в щура и забавна надпревара. Някои отбори използваха познатата стратегия да започнат от рамката, други подредиха първо най-отличаващите се компоненти от картината. В надпреварата се включиха 5 отбора от по 5-6 участника. Някои от тях бяха цели семейства, други – приятели, а трети се запознаха на място, но това не попречи да бъдат добър тандем.

В продължение на няколко часа в градинката с мечето освен нашето пъзел състезание имаше още и: песни, игри, изпълнения на патриотични стихотворения, пушки, саби, униформи, макети, награди, а усмивките не слизаха от лицата на всички. Настроението личеше от всяка детска картина, от всеки изрисуван макет на Паметника на свободата, от всяко правилно поставено пъзел елементче, балони хвърчаха в небето, а за финал посетителите в парка похапнаха и сладка торта.

Докато отборите нареждаха ние имахме малко време да видим останалите активности, да чуем как децата рецитират и как всеки се беше подготвил по различен начин и се беше включил в празника.

Също така получихме огромна подкрепа от лични приятели и специални хора, тъй като Габрово е родното място на едната половинка от екипа на Роден Пъзел.

Подкрепа от мама 💖

Малко повече от 2 часа всички отбори нареждаха усърдно и дойде време да видим финално кой как се е справил. Забавата в парка бе толкова голяма, че състезателния характер за някои отбори се превърна по-скоро в групово нареждане на пъзели на открито. Най-важното бе, че на всички лица имаше широки усмивки. За други обаче надпреварата продължаваше. На финала имахме 2 отбора с много близък резултат по най-голяма площ наредени парченца. И двата бяха наредили перфкетно рамката и се бяха фокусирали върху различни части от пъзела, които бяха сглобили безпогрешно. Ние в ролята на жури преброихме наредените парченца и с минимална разлика от 10-тина парченца вече знаехме кой е победител. Водещата връчи микрфона на Надето, която обяви победителите. 🏆 Симпатичният отбор с колоритното име „Убийствен пъзел“ заслужено получи своята награда – плакет с отличителен знак „Шипченска епопея“. Разбира се пъзелът „Величието на Шипка“ остана за спомен на всеки отбор, за да го нареди изцяло и да запази топлия спомен от състезанието. 🇧🇬

Победителите от отбор „Убийствен пъзел“

Почетен плакет

Програмата за деня продължи с още инициативи. Пейките дори не достигнаха за всички, дошли да гледат анимационния филм „Епопеята за Шипка“, а краят на вечерта завърши с прожекция на филма „Героите на Шипка“. В следващите дни всички можеха да се насладят на прекрасните фотографии, подредени в изложба наречена „Среща на Шипка“ дело на фотографи от Севера и Юга. А до края на седмицата празненствата продължиха като предстояха:

🔸 ежегодното състезание за ученици изкачване стълбите към Паметника на Свободата
🔸 състезание по ориентиране
🔸 открит урок по история
🔸 туристически преходи
🔸 възстановка на боевете на Шипка

С огромни сърца и широки усмивки неусетно времето излетя и всички тържества преминаха с голям интерес. Искаме да изкажем огромни заслуги и благодарности на областна администарция Габрово, инициативен комитет Шипченска епопея, всички доброволци и включили се гости през цялата празнична седмица. Паметника на свободата оживяваше всеки ден под различни форми и всички ще помним дълго това обединяващо ни събитие! Нямаме търпение да се включим отново и следващата година! 💖

За финал споделяме всички снимки от този прекрасен празник:

За нас беше удоволствие,
Роден Пъзел 💖,
Надежда и Йордан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *