История на пъзела – Как възниква класическият пъзел?

Нека днес ви разкажем една по-различна история. История за появата на първия пъзел!

Първият пъзел възниква в Англия в средата на ХVIII век. През 1767 г. британският картограф Джон Спилсбъри изобретява учебник по география, който е разработен с помощта на пъзели. Спилсбъри прикрепя хартиена карта на света към дървена основа от махагон. След това, той изряза всяка държава по границите ѝ. Събирайки фрагментарно картата, децата лесно запомняли имената на държави, градове, както и географското им местоположение.

Виждайки в уникалното си творение добри перспективи и възможността за развитие, Спилсбъри разработва пъзели по още осем теми: карти на Европа, Азия, Африка, Америка, Великобритания, Уелс, Ирландия и Шотландия. След смъртта на Джон съпругата му поема управлението на семейния бизнес. Впоследствие тя се омъжва за Хари Ашби, ученик на Джон Спилсбъри, който продължава благородната работа на своя учител. В бъдеще подобни пъзели започват да се използват за изучаване на други училищни предмети.

На снимката виждате кутия с една от първите „разчленени карти“, съхранявана в Британската библиотека.

Благодарение на използването на картонени щампи в Америка през ХIХ век, пъзелът с картини става още по-популярен. Цената за този тип пъзели спаднала значително и популярният пъзел станал достъпен за абсолютно всички. В бъдеще черно-белите пъзели се заменят с цветни. Специална техника за изрязване на картонени пъзели осигурява добро прилепване на елементите един към друг. Благодарение на това сглобената картина не се разпада толкова лесно.

Пикът на популярността на пъзелите идва през ХХ век. Ако първоначално те са били създадени като иновативен учебен метод за преподаване на география за ученици, през XX век става възможно да се закупят пъзели с репродукции на картини на известни художници като забавление за възрастни. В резултат на това пристрастяващата игра придобива голяма популярност в цяла Европа.

На снимката – пъзелът „Звездна нощ“ по картина на Ван Гог, 1000 части.

Реденето на пъзели се развива като вълнуващо занимание за деца и възрастни. Освен репродукции, често били използвани снимки на забележителности, природни картини, животни, абстрактни рисунки и много други. За любителите на пъзелите започнали да се организират и специални състезания по редене на пъзели.

През ХХI век пъзелите продължават да печелят популярност по целия свят. В интернет се появява голямо разнообразие от пъзели с различни принципи за свързване на елементите в тях. Сред тях такива с нестандартни пъзел парченца, дървени пъзели, мини пъзели, градиенти, 3D пъзели и др.

Към днешна дата най-големият детски пъзел в света е изработен от германската компания Ravensburger. Пъзелът на Дисни „Незабравими моменти“ се състои от 40 320 елемента и е с размери 680×192 см. Такъв впечатляващ размер на картината показва фрагменти от известни карикатури на Дисни.

Надяваме се историята на пъзелите да ви е била интересна и да редим заедно още много вълнуващи пъзел картини! 💖

Ако все още не сте се сдобили с някой от нашите пъзели на български забележителности, сега е моментът да допълните вашата колекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *