Как наредихме пъзела „Царевград Търнов“?

Новината за новите попълнения в колекцията на Роден Пъзел вече се разчу. Преди да стигнат до вас обаче, винаги си поставяме една много отговорна задача – ние първи да ги наредим!

Идеята зад Роден Пъзел не е просто пъзели или български пъзели, а да създадем наистина качествен и вълнуващ продукт, който пристигайки при вас да провокира само положителни емоции и да носи заряда на красивите ни родни забележителни места. Ето защо ние първи трябва да се уверим, че всичко е наред с всеки един компонент от пъзела.

Решихме да започнем с „Царевград Търнов“. Пъзелът с картина, за която отдавна си мечтаем, е реалност и вече бе в ръцете ни. Тук отново ще споменем, че радостта ни се умножава от факта, че автор на кадъра е Данчо, който 3 поредни дни стоя с часове пред Царевец, за да запечата перфектния кадър и усилията определено си струваха. Щом го погледнем всеки път се пренасяме пред крепостта. Тя е сантиментална за нас, заради любимите гледки към нея от различни краища на града, заради едно нелеко велосъстезание, на което участвахме именно там и заради прекараните часове в снимки пред портата няколко поредни дни тази пролет.

Като за начало си осигурихме достатъчно широко пространство, какъвто е и един от първите ни съвети при редене на пъзели. Едновременно с това настроихме и някои допълнителни устройства, за да запечатаме първото редене на красивия ни пъзел от крепостта Царевец. Финалният резултат и монтажа ще отнемат повече време, но със сигурност ще разберете и за тях, щом са готови. Сега продължаваме към съществената част.

Новата ни кутия е с добре запазена познатата визия от пъзела „Величието на Шипка“, но с леки подобрения, за да може да уеднаквим всички пъзели в поредицата. Тези от вас, които имат Шипка, ще познаят кутията, за тези които пък това е първият пъзел от колекцията, надяваме се да ви хареса изчистения външен вид. От капака може да редите безпроблемно целия пъзел, а на дъното – може да прочетете любопитна информация за обекта.

Взирали сме се в кадъра десетки пъти, както и сме го съзерцавали отмясто на живо, докато се уверяваме че това е мястото, което искаме да запечатаме в пъзел. Затова стъпката по запознаване в детайли с картината можеше да си позволим да я пропуснем и да преминем директно към реденето.

Отваряме кутията и вътре са нашите хиляда заредени с любов парченца, които чакат да бъдат сглобени. Изсипахме ги в долната част на кутията и започнахме със сортиране на елементчетата. Наведнъж започнахме да отделяме крайните елеменчета от рамката и всички останали парченца по цветове. Сортирането с помощта на 4 ръце се случи доста лесно и бързо преминахме към следващия етап – да наредим рамката на пъзела. Крайните парченца сортирахме отново по цветове, постепенно излязоха и 4-те ъгълчета и парченце по парченце рамката беше почти готова. Не е тайна, че частта с небето ни затрудни. Може би защото бяхме загубили тренинг, или пък заради сложността на участъка с небе, но тук се позабавихме, докато видим цялата рамка завършена. От готовата рамка вече се вижда и колко ще бъде реалния размер на пъзела след като се нареди целия – 66х47см.

Рамката бе готова и дойде ред на основните компоненти от вътрешността на кадъра. Първото, което сглобихме бе флагът, тъй като неговите парченца се откроиха наистина за секунди. От там се фокусирхаме над фигурата на лъва, патриаршията, главната порта – първите открояващи се елементи на кадъра. Парченце по парченце напредвахме и постепенно оставаха все по-сложните части от пъзела – калдъръмените улички и зелената растителност. Пред нас започнаха да оживяват и те и финално ни остана безспорно най-сложната част от пъзела според нас – небето.

Нюансите и облачетата, които изникват са много, но въпреки това, сините парченца са доста на брой. Започнахме да отделяме по нюанси и да пробваме да редим поетапно. На места се получаваше, на други трябваше повече търпение, на трети прилагахме просто метода проба-грешка, неизбежно е, а и умората вече си казваше думата.

Небето наистина се оказа по-трудоемко, отколкото очаквахме, но с всяко следващо парченце все по-голяма част от пъзела оживяваше пред нас. Това ни амбицира да го довършим възможно по-скоро, за да може да ви покажем цялата тази прелест още в края на деня.

Представяме ви „Царевград Търнов“! Нареден и готов да топли нас и нашия дом! 💖 Всяко парченце намери своето място и събрани заедно вдъхват живот на нашия красив кадър. Определено можем да го съзерцаваме още дълго.

И така за по-малко от 24 часа бяхме удовлетворени и спокойни, че пъзелът, който ще стигне до вас, ще бъде зареден с много положителна енергия и красота, че ще бъде перфектен подарък за любим човек и още по-зареждащ, щом цялото семейство се събере, за да сглоби заедно 1000 парченца щастие. 💖

Ако пъзелът „Царевград Търнов“ ви харесва, толкова, колкото и на нас, и искате да се сдобиете с него, може да го поръчате още сега.

Поздрави от нас и до скоро, защото отиваме да редим следващия пъзел!

2 responses to “Как наредихме пъзела „Царевград Търнов“?

  1. С толкова синьо – приблизително 3/7 от кадъра, нормално е небето да ви затрудни. Тогава се акцентира върху формата на парченцата. Колко е широка „главичката“, „раменцето“, „краченцето“ – аз така си ги редя на ум. За другите хора – не знам, може би Вие ще споделите 😃🤔

    1. Много подобна стратегия прилагахме и ние. 😃 Всяка широчинка на „краченцето“ и „раменцето“ играеше роля и станахме много по-наблюдателни. Определено забравихме за леко изнервящите моменти след като пред нас оживя кадърът в цялото му величие. 😊

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *