Какво да правим с вече нареден пъзел?

Всички знаем за какво са предназначени пъзелите – на първо място приятно забавление и любимо хоби на толкова много хора по света. Освен това реденето на пъзели спомага за облекчаване на стреса, подобряване на паметта, развиване на умствени способности и фината моторика при децата.

Пъзелите развиват редица други качества като изобретателност, методичност, постоянство и търпение, а за някои те са дори средство за медитация. Не много хора обаче имат идея какво да правят с вече сглобения пъзел. В тази статия ще ви споделим няколко практични и необичайни идеи какво да правим с нареден пъзел.

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да определим целта, заради която сме започнали да редим конкретния пъзел. Ако това е просто за забавление и смятаме да наредим пъзела някога отново, сами или в компанията на любим човек, тогава не се колебайте да разглобите композицията и да я върнете обратно в кутията. Така винаги ще ви е под ръка за спонтанните моменти, в които ви се дореди отново.

#1. Да краси дома

В случай, че не се планира повторно сглобяване, може да реализираме страхотни идеи за декориране на дома с наредената пъзел картина. Красиви пъзел творения, поставени в рамка, са много необичайна и креативна декорация за интериора и винаги правят впечатление. Всеки, който влезе у вас, ще Ах!-не при вида на голям и труден пъзел на стената, и ще оцени постижението ви, а вие ще може да му се наслаждавате ежедневно. Ако се нуждаете от конкретни напътствия как да поставите своя пъзел в рамка, обърете внимание на нашите съвети – „Как да залепим любимия си пъзел?“.

#2. Декорирайте

Понякога, колкото и да ни е неприятно, нареденият пъзел е с липсващи части. Дали една или повече, винаги чувството е разочароващо и са способни да омаловажат труда ни. Възможно е ние да сме ги изгубили или да сме закупили пъзел така – картината се оказва непълна и е невъзможно да я поставим в рамка, нито ни се реди отново. Не бързайте обаче да изхвърляте останалите части. На неприятните ситуации, в които липсва парченце от пъзела, може да се погледне и от положителна страна. От наличните части може да се изработи нестандартна пъзел декорация или интересно интерироно решение. В никой друг случай не бихте пожертвали парченца от цял пъзел нали!?

Фоторамка или книгоразделител украсени с парченца пъзел – са още няколко бързи идеи. Можете да изберете елементи, които си съответстват цветово или, ако е необходимо, да рисувате вие в желаните цветове. Картички с декорация от пъзел парченца са изключително подходящи за празника на всеки пъзел любител. А още по-забавна идея е картичка за Свети Валентин. Важното е да бъдем креативни!

#3. Нестандартно бижу

Малките части от пъзела са чудесни за изработка на обеци или висулки. Боядисайте ги в любим цвят, добавете пайети или мъниста. Можете също така да украсите бижутата със собствен дизайн или декоративни стикери. Ако сте творческа натура и сръчността ви се отдава, може да изработите истински чудеса от пъзел парченца и със сигурност много хора ще ви питат откъде са тези красиви бижута.

#4. Размяна на пъзели

Един от най-популярните методи за „рециклиране“ на пъзели у нас, е размяната. Съществуват редица фейсбук групи, специално създадени с цел да обменяме опит, знания и не на последно място – пъзели. При размяната на пъзели следва едно единствено правило – да го правим с любов към реденето на пъзели! Пъзелите, които разменяме, трябва да са чисти и без дефекти. Ако съществуват такива, те задължително трябва да бъдат упоменати. Можете по всяко време да се присъедините към нашата фейсбук група Пъзел Любители и да размените някой вече нареден пъзел, като се сдобиете с нов.

#5. Подарък от сърце

Ред е на една от любимите ни идеи – подарък за любим човек. Нареден пъзел, поставен в стилна и красива рамка, би бил идеалният подарък за близък до нас човек, които харесва пъзели, но няма времето или търпението да сглоби над хиляда парченца.

Примерът тук е от нашата лична колекция – знаем, колко много ни подкрепят нашите майки, но със сигурност не са от хората, които ще седнат сами да редят. От друга страна обаче Кукера и Трявна са им любими и така с пъзел, лепило и рамка под ръка, измайсторихме перфектните подаръци, които вече са на стените им и всеки ден им намигват от нас. Намираме изключителен чар в целия процес по подготовката на подарък пъзел в рамка, защото е изцяло зареден с енергията и любовта преминала през ръцете на всеки подготвящ подаръка. Такъв тип изненада, е подходяща както за други любители на пъзели, така и за хора, които са почитатели на съответната тематика – например пъзели с животни, пъзели пейзажи, красива българска забележителност, традиция и много други.

#6. Коледна украса

Досетихте ли се, че наближава любимия Декември!? Веднага подсказваме, че тази година може да разнообразите коледната си украса. Няколко парчета от пъзела могат да се използват за направата на красива коледна играчка, като снежинка или коледно дърво. Оказа се невероятно лесно – избираме шест еднакви или подобни елемента на пъзела, боядисваме ги в бяло, покриваме ги с искри и ги свързваме под формата на снежинка. Прикрепяме въженце към крайната точка и играчките са готови. Изработването на коледно дърво от пъзели се извършва на същия принцип. В този случай въображението ви не е ограничено от нищо. От пъзели можете да направите снежен човек, коледно еленче, венец за коледно дърво и какво ли още не.

– – –

Надяваме се, че сме били полезни с нашите идеи какво да правим с вече нареден пъзел. Ще се радваме да споделите с нас и вашите предложения или снимки с креативно приложение на пъзел парченца!

Пожелаваме ви още много вълнуващи пъзел приключения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *