Как да залепим любимия си пъзел

Естественото продължение на статията ни „10 съвета за редене на пъзели“ е това как да залепим своя пъзел след като вече е готов. Тук на помощ дойде нашата приятелка Поли, която освен, че много обича да реди пъзели, се грижи и по специален начин за тях. Тя завършва всяка картина безупречно, залепва готовия пъзел и решава да постави някои от тях на стената си в рамка. Нека се потопим заедно в нейните съвети от първо лице за това, какви трикове използва, за да залепи любимите си пъзели.

Благодарим ти, Поли, за практичните съвети и страхотното видео! 🎥

Като дете обожавах да редя пъзели, но с годините това хоби остана на заден план.
По време на извънредното положение обаче имах време да наваксам. Вече бях подредила „Величието на Шипка“ от поредицата на Роден Пъзел и понеже разполагах с доста свободно време, директно си поръчах и останалите три. Реших да ги залепя, за да мога след това да ги сложа в рамки и да ги поставя като картини.

Нареждане

Но преди лепенето, разбира се, е реденето. 🙂 Тук оставям удоволствието на вас, защото всеки има различни стратегии на редене и собствено темпо. Ако вече сте прочели съветите за редене на Роден Пъзел и сте готови, то може да преминем директно към самото лепене.

Подготовка

Ако смятате да лепите пъзела си, би било удобно да е върху кадастрон (особено ако лепилото е течно, за да не изцапате повърхността, на която редите), или върху килимче за пъзели, за да може после да бъде по-лесен за пренасяне, докато изсъхне.

Избор на лепило

Има разнообразни видове лепила – течни, на прах или спрейове. Обикновено върху опаковката е посочен и броя елементи, за които е предназначено количеството. Лепилата на снимките са закупени от Jumbo, но могат да бъдат намерени и в някои други онлайн магазини.

Нанасяне на лепилото

Ако сте от по-търпеливите, може да използвате малка четка (за рисуване) и да лепите внимателно парче по парче с доброто старо Ц-200 или друго течно лепило. Другият вариант е да обърнете и да нанесете равномерно с по-голяма четка или карта лепилото на гърба на пъзела и накрая да поставите кадастрона/картона, като го затиснете изцяло с нещо, докато изсъхне напълно, в противен случай има опасност да се надуе или огъне на места. Вариантите, при които пъзелът трябва да се обърне според мен не са за предпочитане, тъй като са по-трудоемки и рискови.

Лепене на практика

Следва да ви покажа точно как аз залепих своя пъзел на практика.
Приятно четене и гледане! 😍

За да залепя „Символите на Трявна“, използвах специално лепило за пъзели на марката Heye. То е прозрачно и се нанася директно върху вече наредения пъзел. Самата тубичка има гъбка на върха си, което го прави доста лесно и удобно за използване.

Тази тубичка е за пъзели от 1000 части, така че за предпочитане е да нанесете цялото количество. За по-голям ефект след нанасянето на лепилото, е добре да използваме карта/визитка, или нещо подобно, за да се разнесе максимално добре по цялата
повърхност на пъзела.

След това е добре да го оставите да изсъхне за около два часа, но по-нетърпеливите (като мен 😆) могат да проверят още след първия час, макар че не е добре да избързваме. Имайте предвид, че други лепила, като Ц-200 например, е възможно да се наложи да съхнат и по 3-4 часа.

Видео

Ако имате някакви колебания, ето и нагледно как се справих бързо и лесно. 👇

Когато пъзелът е напълно изсъхнал, вече е готов за слагане в рамка и окачване на стената!

А вие как лепите своите пъзели? Очакваме вашите отзиви в коментарите.

Поздрави от мен! Вече чакам с нетърпение и новите попълнения към колекцията на Роден Пъзел! 💖

20 responses to “Как да залепим любимия си пъзел

 1. Здравейте!
  Моите пъзели, които към наредила и залепила до момента са два от вашата колекция Роден пъзел и са превърнати във картини.За лепенето използвам много твърд картон на който да го обърна и след това започвам лепенето със хартиено тиксо и става супер.Да има риск но за сега всичко е наред.Последният който на редих и обърнах и залепих с хартиено тиксо е със 2000 елемента.

  1. Браво.
   Така е най лесно за лепене и за рамкиране след това. Казвам го от професионална гледна точка. С това се занимавам от почти 3 години

 2. Здравейте, новак в лепенето на пъзели съм. Тоест първо го редите върху обикновен картон като след това нанасяте лепилото върху цветната част на пъзела ли? Благодаря.

  1. Здравейте, благодарим Ви за въпроса ❤️

   С лепилото на Heye, което използваме в статията/клипа – лепилото се нанася върху цветната част – точно както се описали.

   По този начин не е необходимо да се обръща пъзела (за да се лепи и отзад) и се намалява риска от непринудена грешка и разваляне на наредения пъзел 🙂

 3. Здравейте,нашия пъзел е за оцветяване.Кога да го залепим,преди оцветяване или след това?

  1. Здравейте! 🙂 Нямаме опит с пъзели за оцветяване, но може би лепенето трябва да е последната стъпка. Поздрави и може да споделите резултата с нас! ❤️

 4. Здравейте, наредих Вашият пъзел „Синеморец и устието на Велека“. Купих и лепилото на Heye, като тези дни ще го залепя. Та въпросът ми е, откъде купувате рамките? Потърсих в нета, но не намерих рамки с подобни размери. Моля за съвет и помощ относно самото „рамкиране“.

  1. Здравейте 🙂

   Нашия пъзел сме го рамкирали в ателие за гоблени. Там изработват рамки по желание на клиента 🙂

   Поздрави ❤️

   1. Здравейте ! Бих искала да ме свържете. Аз съм от Видин , но от 5 години живея в София. Ще се радвам да ми дадете координати ! Благодаря Ви !

 5. За първи път редя пъзел. Нареден е върху специална платнена подложка. Мога ли да го намажа с лепило така както е. Няма ли да се залепи и подложката?

  1. Здравейте 🙂

   Ако използвате лепило, което се нанася от лицевата страна (както от статията, HEYE) и сглобката на пъзела е хубава – то не би трябвало да има проблем.

   Не забравяйте да разнесете хубаво лепилото, както е посочено в статията.

   Ако се притеснявате за подложката, може да подложите един лист кадастрон на нейно място 🙂

   Успех!

 6. Благодаря много за полезната статия и още по-полезните коментари. На първо четене намерих горепосоченото лепило. След тази статия със сигурност ще използвам него за първия си пъзел.

  1. Здравейте, към момента предлагаме само от по-големия вид рамки с размер 68 x 48 см. Препоръчваме да проверите онлайн в IKEA или JUSK за готови рамки с по-малък размер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *