Как да залепим любимия си пъзел

Естественото продължение на статията ни „10 съвета за редене на пъзели“ е това как да залепим своя пъзел след като вече е готов. Тук на помощ дойде нашата приятелка Поли, която освен, че много обича да реди пъзели, се грижи и по специален начин за тях. Тя завършва всяка картина безупречно, залепва готовия пъзел и решава да постави някои от тях на стената си в рамка. Нека се потопим заедно в нейните съвети от първо лице за това, какви трикове използва, за да залепи любимите си пъзели.

Благодарим ти, Поли, за практичните съвети и страхотното видео! 🎥

Като дете обожавах да редя пъзели, но с годините това хоби остана на заден план.
По време на извънредното положение обаче имах време да наваксам. Вече бях подредила „Величието на Шипка“ от поредицата на Роден Пъзел и понеже разполагах с доста свободно време, директно си поръчах и останалите три. Реших да ги залепя, за да мога след това да ги сложа в рамки и да ги поставя като картини.

Нареждане

Но преди лепенето, разбира се, е реденето. 🙂 Тук оставям удоволствието на вас, защото всеки има различни стратегии на редене и собствено темпо. Ако вече сте прочели съветите за редене на Роден Пъзел и сте готови, то може да преминем директно към самото лепене.

Подготовка

Ако смятате да лепите пъзела си, би било удобно да е върху кадастрон (особено ако лепилото е течно, за да не изцапате повърхността, на която редите), или върху килимче за пъзели, за да може после да бъде по-лесен за пренасяне, докато изсъхне.

Избор на лепило

Има разнообразни видове лепила – течни, на прах или спрейове. Обикновено върху опаковката е посочен и броя елементи, за които е предназначено количеството. Лепилата на снимките са закупени от Jumbo, но могат да бъдат намерени и в някои други онлайн магазини.

Нанасяне на лепилото

Ако сте от по-търпеливите, може да използвате малка четка (за рисуване) и да лепите внимателно парче по парче с доброто старо Ц-200 или друго течно лепило. Другият вариант е да обърнете и да нанесете равномерно с по-голяма четка или карта лепилото на гърба на пъзела и накрая да поставите кадастрона/картона, като го затиснете изцяло с нещо, докато изсъхне напълно, в противен случай има опасност да се надуе или огъне на места. Вариантите, при които пъзелът трябва да се обърне според мен не са за предпочитане, тъй като са по-трудоемки и рискови.

Лепене на практика

Следва да ви покажа точно как аз залепих своя пъзел на практика.
Приятно четене и гледане! 😍

За да залепя „Символите на Трявна“, използвах специално лепило за пъзели на марката Heye. То е прозрачно и се нанася директно върху вече наредения пъзел. Самата тубичка има гъбка на върха си, което го прави доста лесно и удобно за използване.

Тази тубичка е за пъзели от 1000 части, така че за предпочитане е да нанесете цялото количество. За по-голям ефект след нанасянето на лепилото, е добре да използваме карта/визитка, или нещо подобно, за да се разнесе максимално добре по цялата
повърхност на пъзела.

След това е добре да го оставите да изсъхне за около два часа, но по-нетърпеливите (като мен 😆) могат да проверят още след първия час, макар че не е добре да избързваме. Имайте предвид, че други лепила, като Ц-200 например, е възможно да се наложи да съхнат и по 3-4 часа.

Видео

Ако имате някакви колебания, ето и нагледно как се справих бързо и лесно. 👇

Когато пъзелът е напълно изсъхнал, вече е готов за слагане в рамка и окачване на стената!

А вие как лепите своите пъзели? Очакваме вашите отзиви в коментарите.

Поздрави от мен! Вече чакам с нетърпение и новите попълнения към колекцията на Роден Пъзел! 💖

17 responses to “Как да залепим любимия си пъзел

 1. Здравейте!
  Моите пъзели, които към наредила и залепила до момента са два от вашата колекция Роден пъзел и са превърнати във картини.За лепенето използвам много твърд картон на който да го обърна и след това започвам лепенето със хартиено тиксо и става супер.Да има риск но за сега всичко е наред.Последният който на редих и обърнах и залепих с хартиено тиксо е със 2000 елемента.

  1. Браво.
   Така е най лесно за лепене и за рамкиране след това. Казвам го от професионална гледна точка. С това се занимавам от почти 3 години

 2. Здравейте, новак в лепенето на пъзели съм. Тоест първо го редите върху обикновен картон като след това нанасяте лепилото върху цветната част на пъзела ли? Благодаря.

  1. Здравейте, благодарим Ви за въпроса ❤️

   С лепилото на Heye, което използваме в статията/клипа – лепилото се нанася върху цветната част – точно както се описали.

   По този начин не е необходимо да се обръща пъзела (за да се лепи и отзад) и се намалява риска от непринудена грешка и разваляне на наредения пъзел 🙂

 3. Здравейте,нашия пъзел е за оцветяване.Кога да го залепим,преди оцветяване или след това?

  1. Здравейте! 🙂 Нямаме опит с пъзели за оцветяване, но може би лепенето трябва да е последната стъпка. Поздрави и може да споделите резултата с нас! ❤️

 4. Здравейте, наредих Вашият пъзел „Синеморец и устието на Велека“. Купих и лепилото на Heye, като тези дни ще го залепя. Та въпросът ми е, откъде купувате рамките? Потърсих в нета, но не намерих рамки с подобни размери. Моля за съвет и помощ относно самото „рамкиране“.

  1. Здравейте 🙂

   Нашия пъзел сме го рамкирали в ателие за гоблени. Там изработват рамки по желание на клиента 🙂

   Поздрави ❤️

   1. Здравейте ! Бих искала да ме свържете. Аз съм от Видин , но от 5 години живея в София. Ще се радвам да ми дадете координати ! Благодаря Ви !

 5. За първи път редя пъзел. Нареден е върху специална платнена подложка. Мога ли да го намажа с лепило така както е. Няма ли да се залепи и подложката?

  1. Здравейте 🙂

   Ако използвате лепило, което се нанася от лицевата страна (както от статията, HEYE) и сглобката на пъзела е хубава – то не би трябвало да има проблем.

   Не забравяйте да разнесете хубаво лепилото, както е посочено в статията.

   Ако се притеснявате за подложката, може да подложите един лист кадастрон на нейно място 🙂

   Успех!

 6. Благодаря много за полезната статия и още по-полезните коментари. На първо четене намерих горепосоченото лепило. След тази статия със сигурност ще използвам него за първия си пъзел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *