Какво да правим в случай на липсваща част от пъзел?

Понякога, колкото и да не ни се иска, се случва така, че една или няколко части от нашия прясно нареден пъзел, липсват. След като сме преобърнали навсякъде и сме се убедили, че проблемът не е в нас, че котката не е изяла парчето, че не е скрито под дивана, въпреки че сме проверили там повече от 10 пъти, се изправяме пред въпроса – какво да направим в случай на лисваща част от пъзел?

Първият вариант е да го потърсите отново, още по-добре. Погледнете отново в кутията, под самия пъзел и задължително в торбичката на прахосмукачката.

Вторият вариант да възстановите изгубено парченце пъзел, е да поръчате липсващата част от производителя. Да, това е възможно! В повечето случаи производителят ще Ви изпрати липсващата част от пъзела или дори изцяло нов пъзел, като компенсация.

Третият вариант за заместване на изгубено парченце е да направите сами липсващия елемент, използвайки картон. Поставете бяла хартия под наредения пъзел, очертайте липсващия елемент, пресъздайте цветността му с помощта на цветни моливи. Залепете хартията за картон, внимателно изрежете пъзела с макетно ножче. Внимавайте картонът да не е прекалено дебел. Избирайте картон със сходна дебелина, като тази на пъзела. Може да използвате кадастрон или картон от кутия за обувки или кутия от сок, например. И трите варианта биха били подходящи.

Четвъртият вариант да изработим изгубен елемент от пъзел е малко по-креативен, но и по-труден в сравнение с останалите. Какво трябва да направим първо? Трябва да сканираме картината на пъзела или трябва да я изтеглим от интернет. След като сме го направили, трябва да използваме програма за обработване на изображения и да разтегнем картината до желания от нас формат. След това разпечатайте изображението на цветен принтер и изрежете липсващата част.

Пети вариант – ако е възможно, изрежете липсващия елемент от самата кутия на пъзела. Разбира се, почти е сигурно, че мащаба на изображението ще се различава, но поне цветовете ще са същите.

За да избегнете случайно изгубване или изпадване на елемент от Вашия пъзел, уверете се че нареждате пъзела в някой ъгъл на стаята, където освен маса, стол, лампа, подложка за редене на пъзели и самият пъзел, няма нищо друго. Тогава нито една изпусната част няма да остане незабелязана. Нашият съвет е да не редите пъзела в присъствието на кучета, котки и малки деца – така ще намалите вероятността от евентуалното изчезване на съществен елемент от пъзела. Защото при пъзелите няма съществени и несъществени елементи – всяка една липса ще се отрази на Вашето чувство за удовлетворение от наредения пъзел!

2 responses to “Какво да правим в случай на липсваща част от пъзел?

  1. Здравейте имам нужда от помощ имам пъзел равенсбургер битката над алжир 9000части след дълго редене го наредих обаче ми липсват четири части и други две просто са други цветове възможно ли е да ми изработите нови части благодаря

    1. Здравейте! За съжаление не предлагаме такава услуга. Препоръчваме да потърсите човек, който може да изработи, в някоя от пъзел групите във Facebook. Успех! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *