10 любопитни пъзел рекорди, които бихте искали да знаете

Любопитни ли сте да разберете кои са десетте най-забележителни пъзел рекорди, познати в историята на пъзелите? В Книгата за рекордите на Гинес са признати редица забележителни пъзел рекорди, като редене на пъзели със „скоростта на светлината“, най-голяма колекция пъзели, както и най-мащабно редене на един пъзел от множество любители на пъзели. Няма как да не се възхитим на всички тези изключителни пъзел рекорди, и искаме да ги споделим с вас!

#1. Най-бързо редене на пъзел от 250 части
Пъзелите могат да бъдат истински удовлетворяващо и разпускащо хоби, но най-вероятно ви се е случвало поне веднъж да се опитате да наредите определен пъзел, възможно най-бързо. А когато го постигнете – чувството е невероятно! Рекордът за най-бързо редене на пъзел от 250 части се държи от тийнейджърката Дийпика Ревичандрън. На 9 юни 2014 година, тя поставя световен рекорд за редене на пъзел от 250 части. Четиринадесет годишното момиче нарежда пъзела само за 13 минути 7 секунди, и това е напълно нов – непознат за нея до този момент пъзел!

#2. Най-бързо редене на пъзел от 500 части
През 1984 година е поставен уникален пъзел рекорд – най-бързото редене на пъзел от 500 части е отнело само 54 минути и 10 секунди на Джолийн Бейфус. Ако това Ви стори прекалено дълго, сравнявайки я с Дийпика Ревичандрън, запомнете златното правило, че когато удвоявате броя на пъзел частите, трябва да умножите времето за редене на пъзел по четири.

#3.Редене на пъзел с най-много части
Може би един от най-любопитните пъзел рекорди е за редене на пъзел с най-много части. Той се държи от студенти в Икономическия университет в Хо Ши Мин. Реденето на пъзела от 551 232 части отнело 17 часа на общо 1600 студенти през 2011 година.

#4. Най-големият пъзел, нареден под вода
Нареждането на пъзел на сушата е достатъчно предизвикателство, но някои любители на пъзели не са на същото мнение! През 2013 година полицията в Дубай издига реденето на пъзели до ново ниво – те нареждат пъзел, голям 168 кв.м., под вода.

#5. Най-голямата пъзел колекция
Световният рекорд в Книгата за Рекордите на Гинес за най-голяма пъзел колекция се държи от жителка на Сао Паоло, Бразилия. През 2017 година тя поставя пъзел рекорд за най-голяма колекция от 1047 пъзела.

#6. Най-скъпият пъзел, продаден на аукцион
Погледнете колекцията си пъзели и си признайте честно – колко струва най-скъпият ви пъзел? На 28 септември 2005 година е продаден най-скъпият пъзел на благотворителен търг за сумата $27 000. Пъзелът от 467 части е ръчно изработен от Рейчъл Пейдж Елиът, която е известна със своето внимание към детайлите. Пъзелът изобразявал куче от порода Голдън Ретрийвър, заедно с малки кученца.

#7. Най-много хора, редящи един пъзел
Понякога удоволствието от редене на пъзели може да бъде споделено, както с познати, така и с непознати. През 2012 година е поставен пъзел рекорд за най-много хора, участвали в реденето на един пъзел – 9569 участника редили огромно изображение на панда цели 9 дни!

#8. Най-много парчета пъзел, татуирани върху човешко тяло
Колкото и странно да звучи – да, има и такъв рекорд! Той се държи за татуирани 2123 части върху едно единствено човешко тяло – това на човек, наричащ себе си Енигма!

#9. Най-големият пъзел в света
Най-големият пъзел в света до този момент се състои от 40 320 части. Изчислено е, че са необходими около 600 часа, за да бъде нареден този пъзел.

#10. Пъзел рекорд за най-много наредени пъзели от един човек
Обичате ли да редите пъзели? Навярно да, но има един човек, който има доста по-сериозен опит от всички ни в това начинание – Джоди Десбиънс се е запалила по реденето на пъзели преди около 15 години. И това толкова и харесало, че до момента тя е наредила 1030 пъзела. Всеки ден тя нарежда поне по един пъзел от 1000 части, плюс още няколко от по 300 части.

– – –

Надяваме се да сте се забавлявали с нашата пъзел статистика от уникални пъзел рекорди, поставени по целия свят! Може би и сред вас се крие следващото лице, готово да постави пъзел рекорд! А защо не опитате да бъдете следващия пъзел рекордьор, докато редите един от нашите родни пъзели!?

(Илюстрации от Icons 8.)

3 responses to “10 любопитни пъзел рекорди, които бихте искали да знаете

  1. Здравейте ,приятели от Роден пъзел , много интересни факти за пъзелите. Малка корекция е нужна към днешма дата най големият пъзел в света е от 54 000 части. Поздрави

    1. Благодарим Ви за корекцията! Рекордът е наистина зашеметяващ и заслужава специално внимание. 😊

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *