Как да редим пъзел с малки деца наоколо?

Много майки имаме нужда от почивка.* И да – реденето на пъзели е това дълго търсено удоволствие, за което мнозина от нас мечтаят! Но как да изпълним тази невъзможна цел – да редим пъзел вкъщи, когато има малки деца наоколо? Как да го опазим? Как да не превръщаме реденето на пъзели в напрежение, вместо в момент на спокойствие?

Дълго разсъждавахме над тази тема, за да достигнем до най-добрите и полезни отговори за вас! Нека започнем с това, че реденето на пъзели може да се превърне в наше семейно хоби. Когато децата ни наблюдават, те ни копират. Те се впечатляват много повече от това, какво правим, от това – какво говорим. Ако по цял ден стоим, забили нос в телефона, не се изненадвайте, когато 3-годишното ни дете няма да откъсва поглед от екрана. Когато детето ни вижда колко сме запалени по реденето на пъзели, ще иска и то да опита. Ще изпитва истинско вълнение, когато му помогнем да се потопи във вълнуващия свят на пъзелите!

Може да започнете, като купувате пъзели за деца. Например, ако имате дъщеря, която обожава принцеси, може да поръчате пъзел с принцесите на Дисни. Редете го заедно. След време, когато детето вече може да се справя само, го оставете то да нарежда неговия пъзел, докато вие сами редите вашия пъзел за възрастни. Това ще е семейно занимание и със сигурност, дете, което знае каква концентрация изисква реденето на пъзел, няма по никакъв начин да ви пречи да редите вашия.

Вторият вариант е да редите пъзел само след като децата са дълбоко заспали. Това може да е късно вечер, когато може да си налеете чаша вино и да се насладите на своето любимо пъзел хоби. Разбира се, по този начин ще жертвате съня си, но определено реденето на пъзели си заслужава такава жертва, нали!

Освен изборът на подходящ момент, изборът на място за редене на пъзел също е важен. Майките проявяват изключителна изобретателност, когато става въпрос за редене на пъзели. Може би най-популярното място сред майките за редене на пъзел, е на земята. След като са приключили реденето за вечерта, покриват пъзела с килима, където той е в безопасност през целия следващ ден, чак до вечерта, когато отново ще продължим с любимото си хоби!

Може да редите пъзел на трапезната маса. След като приключите с реденето, покривате пъзела с покривката на масата. Децата дори няма да подозират, че има нещо отдолу. Ако пък сте хоум офис и имате бюро, може да редите пъзел именно там. След това стаята се затваря и деца не се допускат вътре.

Специална подложка за пъзели винаги е добра идея. Може да редите пъзел на нея, като след това я приберете под спалнята или дивана.

Последните няколко съвета може да приложите, ако вкъщи имате и домашен любимец. Реденето на пъзел в „компанията“ на котка или куче е истинско изпитание за вашето търпение и концентрация. Колко пъти ви се е случвало да си легнете с усмивка на лице, с чувството на задоволство, че ви остава още малко и пъзелът ще бъде нареден? И о, ужас! На следващата сутрин намирате половината пъзел, разпилян на земята!

Благодарим за страхотния пъзел момент на Грациела Тонева и нейния пъзел „помагач“! 🐶 Пъзелът е „Забавни портрети на кучета“(„Funny dog portraits“), 1000 части от Trefl.

За да редите пъзел, в присъствието на котка или куче, трябва да бъдете изобретателни. Може би идеалното място за редене на пъзел в такава ситуация, е под килима в дневната. Важно е пъзела да бъде покрит с нещо тежко, когато сте го оставили без надзор. Ако редите на масата – сложете отгоре покривка, а над покривката – книги, които да „гарантират“, че нищо лошо няма да се случи, докато ви няма. Ако редите пъзела върху специална подложка за редене на пъзели, прибирайте пъзела след като сте приключили реденето за деня. Може да го съхранявате в гардероба, под дивана, или в чекмедже на работното бюро.

Вариантите са толкова много! И при реденето на пъзели важи „златното“ правило – когато има желание, се намира и начин! А когато няма желание, се намират оправдания! Така че, ако наистина искате да редите пъзели, няма какво да ви спре!

П.С. *Тук е моментът да благодарим на една страхотна майка на три малки слънца, която ни помогна да осъществим тази мечтана и така полезна статия! Славяна Илиева освен нейн автор е истински творец на качествено съдържание и ѝ пожелаваме споделено време и време за себе си за още много осъществени мечти. 💖

One response to “Как да редим пъзел с малки деца наоколо?

  1. Дъщеря ми проходи на годинка. Няма как на тази възраст да реди тя детски пъзел, още по-малко да е достатъчно дълго ангажирана, че да мога аз да редя! Просто я оставих да пипа парченцата, като наблюдавах да не ги лапа, разбира се. След като се увери, че моите „играчки“ не й харесват, изобщо не е правила опити да пипа. С напредване на възрастта, дори ми пазеше пъзела като не даваше на никой да пипа масата 🙂 А това с копирането – така и не прояви интерес! Има пъзели, разбира се с любими герои, ноооо мама ги реди, а тя подскача и вика браво!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *