„Тревненска седмица“ разказва за Роден Пъзел

Нашата история, разказана от местния вестник на сантименталния за нас град Трявна – „Тревненска седмица“. Една страница не бе достатъчна да събере прекрасния материал подготвен от Марина Гашпарова. Хиляди благодарности!

Ето и пълния текст на публикацията:

Трявна събрана в хиляда парчета

Двама млади пътешественици отделят своето време, за да се докоснат до всяко кътче на България – познато и непознато. Това са Надежда Серафимова и Йордан Енев. По професия ИТ – специалисти, младежите се запознават във Варна, където завършват висшето си образование. Ръка за ръка те обикалят и изучават Родината не само, за да я обикнат, както гласи старата поговорка, а за да я запечат и изучат.
Емоциите, които обаче оставят у тях красотите на България не стихват. Младежите искат да споделят с всички това, което виждат в страната ни – красивата природа, запазената архитектура, бит и култура, съхранени още от древността. Но думите не стигат, споделят те. Затова двамата се увличат по една идея, а именно да представят красотите на България в поредица от пъзели, която наричат „Роден пъзел”.

За свой пилотен пъзел в колекцията младежите се спират на Трявна. Надежда и Йордан разказват, че това е една от любимите им дистинации, която са посещавали не веднъж през годините. Всяка тяхна разходка в Трявна започва с обиколка на старинната част. Очарованието, което е събудило у тях всяко от посещенията тук, ги е накарало да предпочетат красотата на малкото ни градче за своя първи пъзел:
„Възрожденските занаяти, този дух, съхранен през годините и цялата тази подреденост – това е нещото, което ни впечатлява и вдъхновява всеки път, когато дойдем в Трявна.” – споделят още те.
Подреждайки хилядата елемента на пъзела, пред очите ни изниква картина с размери 48см на 68 см. Едно изображение на емблематичните за Трявна – Гърбав мост и Часовникова кула. Любимо място на тревненци и предпочитано място за снимка от туристите. Този свой пъзел Надежда и Йордан наричат „Символите на Трявна”.
И въпреки, че младежите са родом от този край – Надежда е от Габрово, а Йордан от с. Първомайци /великотърновско/, те решават, чрез пъзел, да представят Трявна на всички, които не са я посетили: „Трявна е в сърцето на България. Когато погледнеш географската карта на страната ни, откриваш това градче. Нашата идея е да тръгнем от средата и да обхванем цялата красота на България в хиляди малко парченца от пъзел.”


Надежда и Йордан избират именно пъзела пред всички останали варианти за представяне на забележителностите на България.
„Пъзелът може да удовлетвори потребностите на малки и големи. Той може да задоволи любопитството на децата и да възбуди интереса на по – възрастните. Чрез тази форма на представяне на красотите на България, ние можем да подарим частица свобода на хората. Да им позволим да избягат от ежедневието, обвързано с компютри, смартфони и други. Чрез пъзелите можем да накараме едно семейство да отдели време, да бъде заедно, да преоткрива България, подреждайки елемент по елемент и защо не така да избере следващата си дистинация за пътуване?!”

И въпреки, че двамата младежи се развиват професионално в света на информационни технологии, те са предпочели именно първообраза на пъзела, а не неговият съвременен електронен вариант или под формата на андроид приложение. Младежите все още не са избрали коя забележителност ще е следващата в епичната им колекция „Роден пъзел”, но са категорични, че няма да позволят каузата им да бъде комерсиализирана. Надежда и Йордан сега разработват интернет сайт, чрез който да пополяризират каузата си. Чрез него те ще успеят да зарадват все повече хора с красивите картини и да ги увлекат в едно забавление, да наредят България в пъзел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *